Trenger du skøyteutstyr? Følgene lenker kan benyttes:
www.teijasskateshop.com
www.skoyteshop.com
www.joanies-skatingboutique.com
www.shareneskatewear.com
www.jerryskate.com


Om utstyr

Hvordan knyte lissene:

Velg skøyter med god kvalitet fra første stund!

Passformen og størrelsen på kunstløpskøyten bør være så presis som mulig. Riktig størrelse gjør det lettere og tilegne seg riktig teknikk samt at det også er behagelig å gå på skøyter. Feil størrelse kan resultere i gal teknikk og at noen øvelser faktisk blir umulig/farlig. Kontakt trener for tips om størrelse og form. For de minste barna med raskvoksene føtter kan man tillate litt "vokserom" i skøytene men en bør velge kvalitetsmodeller.

Som en indikasjon på om du har riktig størrelse kan du ta på støvlen uten lisser og la tærne treffe helt inntil tuppen. Vanligvis skal du da ha ca 5-10 mm klaring til hælen. Viderkommende skøyteløpere som ønsker maks stabilitet bør ikke avstanden overstige 5 mm

1

En støvel som er for stor kan føre til skade og dårlig teknikk. Sokker av mikrofiber eller et stoff som gir litt friksjon til læret er å foretrekke.
Kilde: www.fredrikstadkunstlop.com


Informasjon om skøyter:

Når barna begynner på skøyteskolen stiller vi ingen spesielle krav til hvordan skøytene skal være. Erfaring tilsier at skøytenes kvalitet betyr mye for barnas trivsel og framgang. Mange barn viser stor interesse i begynnelsen, men denne avtar ofte p.g.a. skøytenes kvalitet og befatning.

Hvordan skal gode skøyter være?
Alle trenere arbeider først med å lære barna å stå riktig på skøytene. Dvs. at skøytejernet står i 90 vinkel mot isen. Dette er viktig for den videre treningen. Det kan også være skadelig for føtter og ankler å stå skjevt på skøytene en hel treningstime. Da man står på et smalt jern 3-4 cm over isen blir påkjenningen på anklene store. Det er derfor viktig av ankelen støttes av en støvel med kraftig og stødig skaft. "Vanlige" skøyter er ofte myke som hansker og klarer ikke å holde ankelen rett. De kan også være så lave at de ikke rekker opp over ankelen slik at den støttes. På slike skøyter står barnet skjevt.

Andre årsaker til at man stå skjevt kan være at skøytene er for store eller for løst knytt. Ekstra sokker kan hjelpe, likeså en hard knyting. Løst knyttede skøyter ødelegges også fort, de blir myke hvis barnet står skjevt i støvelen.

Skøytene skal være skarpe. Hvis skjæret (kanten på jernet) ikke er skarpt, skyver barnet i fra med piggene og lærer seg feil skyv da man skal ta fart med hele skjæret.

I begynnelsen er det ikke nødvendig med pigger på skøytene. De brukes først når man skal trene hopp og piruetter. Det hender derfor at treneren anbefaler å slipe bort den største piggen siden barnet lett faller og lærer seg feil teknikk p.g.a. den.

Ikke alle skøyter er av god kvalitet. Kontroller at læret er hardt og kraftig når du kjøper skøyter. Kontakt treneren som kan komme med forslag ved eventuelt kjøp av skøyter.Det kan også være brukte skøyter av bra kvalitet å få kjøpt. Hør med en av trenerne. Klubben arrangerer også byttedag.

Sliping
Skøytene må være skarpe. Kjenn langs skjæret på stålet med neglen. Dersom du ikke får avskalling på neglen eller kjenner mange hakk, trenger skøytene sliping. Vanligvis bør skøytene slipes to ganger i året dersom de kun benyttes i ishaller. De som trener 5 ganger i uken sliper som regel 1 gang i måneden.
Kalosjer
Bruk kalosjer når du er av isen for å beskytte stålet og hindre skader. Husk å ta kalosjene av når du legger skøytene i bagen etter trening. Pakk skøytene inn i et håndkle eller sy poser av frotté el. L. Vask kalosjene av og til.

Etter trening

Tørk godt av stålet før du tar på kalosjer, og tørk godt av skøytene med en fille etter trening. En gang hjemme, sett skøytene til tørk i et varmt rom, men ikke direkte på gulv oppvarmet med varmekabler.

Ved konkurranser

Før konkurranser må skøytene alltid være perfekt stelt. Bruk skokrem, hvitte m.m. (tannpasta er fin å fjerne svarte flekker med). Lisser kan med fordel vaskes. Husk å ha reserve-lisser tilgjengelig.

Annet

Hvis man tar på et lag med lærfett av og til, kan man hindre vann i å separere hælen fra det ytterste sålelaget. Dessuten hindrer dette forråtning som bl.a. medfører at skruene løsner. Løse skruer må plugges. Snakk med treneren om dette.


Kilde: http://www.akk.no/

Trenger du skøyteutstyr? Følgene lenker kan benyttes:
www.teijasskateshop.com
www.skoyteshop.com
www.joanies-skatingboutique.com
www.shareneskatewear.com
www.jerryskate.com